el en fr de ru

Κύθνος

Η Κύθνος είναι νησί των Δυτικών Κυκλάδων το οποίο βρίσκεται ανάμεσα στη Σέριφο και στην Κέα (Τζιά) και απέχει από το Λαύριο 1.30 ώρα και σχεδόν 3 ώρες από τον Πειραιά. Στο νησί υπάρχουν δύο χωριά, η Χώρα και η Δρυοπίδα και τρεις κύριοι παραθαλάσσιοι οικισμοί, το λιμάνι του Μέριχα, τα Λουτρά με τις ιαματικές πηγές και η Παναγία Κανάλα. Άλλοι μικρότεροι οικισμοί είναι ο Άγιος Δημήτριος, η Επισκοπή και το Καλό Λιβάδι κ.α.

Η Κύθνος διαθέτει πάνω από 90 παραλίες, όλες με κρυστάλλινα νερά και ορισμένες με μια σχετική δυσκολία στην πρόσβαση τους, που όμως τις καθιστά μοναδικού φυσικού κάλλους. Οι πιο γνωστές είναι η Κολώνα, η Αλυκή, η Νάουσα, η Απόκρουση (είναι και από τις μεγαλύτερες), η Γαϊδουρόμαντρα, η Επισκοπή (οργανωμένη και κατάλληλη για οικογένειες), οι Λεύκες, τα Λουτρά, τα Μαρτινάκια και η Μεγάλη Άμμος.

Αυτό που αξίζει ο επισκέπτης να εξερευνήσει είναι το σπήλαιο της Κύθνου, το Καταφύκι, το οποίο είναι ένας επιβλητικός υπόγειος χώρος σε υψόμετρο 190 μέτρων από το επίπεδο της θάλασσας όπου μπλέκονται μοναδικά η φύση και ο άνθρωπος, διότι αποτελείται από το φυσικό σπήλαιο και τεχνητές στοές μεταλλείου.

37.3934° Β 24.4173° Α